fbpx

Okos fogyasztásmérés

Közüzemi fogyasztások mérése lakossági fogyasztók, közintézmények és önkormányzatok számára

A mai megnőtt villamos- és gázárak mellett nem elegendő a számlák vezetése egy táblázatban, nem elegendő a havi egyszeri leolvasás, mivel így nem követhető megfelelő szinten a fogyasztás, nem látható, hogy a nap során mikor voltak fogyasztási csúcsok, fogyasztási minimumok, nincs elég adat ahhoz, hogy komfortos működés mellett lehessen csökkenteni az energiafelhasználást.

A WaterScope IoT Retrofit rendszer elérhetővé teszi a mérési adatokat a meglévő fogyasztásmérőkre szerelt kiegészítők segítségével. Ezek a kiegészítők a villamos, gáz és vízmennyiség mérőkre szerelve folyamatosan követik az aktuálisan elfogyasztott mennyiséget, majd az adatokat tárolva és egy online rendszerbe feltöltve láthatóvá teszik a tulajdonos, az üzemeltető számára. Ezzel párhuzamosan a megfelelő helységekben a hőmérséklet mérésére alkalmas eszközök elhelyezésére is van lehetőség, így összehangolható az optimális hőmérséklet és fogyasztás. A hőmérséklet mérők nem jelzik ki a hőmérsékletet, így nem befolyásolja a helységben tartózkodók hőérzékelését, azonban pontos adatokat biztosít az energiafelhasználás optimalizálásához.

A WaterScope IoT Retrofit rendszer vezeték nélkül továbbítja az adatokat a szerverre egy új telekommunikációs technológia felhasználásával, mely nem WIFI-alapú, így az ország egész területén elérhető szolgáltatást biztosít, beltéren és kültéren egyaránt, nagyon magas információbiztonság mellett.

Az egyszerű és megbízható megjelenítő rendszerben jól követhetők a mérőállások, a napi, heti és havi fogyasztási adatok, illetve jól láthatók a tervezetthez képest, a valós, mért fogyasztási értékek egyaránt. Az adatok elérhetők, mind a számítógép képernyőjén, mind mobil eszköz kijelzőjén és bárki számára jól áttekinthető módon láthatók az adatok.

A folyamatos mérés és adatmegjelenítés abban segíti a felhasználókat, hogy optimálisabban működtethessék az adott intézmény fűtési és világítási és egyéb rendszereit. A fogyasztási görbék alapján meghatározható az optimális működés, javítható a hatékonyság, ami fogyasztáscsökkenést jelent és ezzel csökkenthető a közüzemi számlák mértéke. Az adatok elemzésével átalakíthatók a szokások, intézményekben akár 20% fogyasztáscsökkenés is elérhető.

A mérők leolvasása specifikus impulzus feltét felszerelése után válik lehetségessé, melyet a mérő típusának megadása után lehet meghatározni, szállítani. Az impulzus-mérő feltét felszerelését a mérésadatgyűjtő eszközhöz csatlakoztatást követően, az eszköz automatikusan csatlakozik a hálózatra és elindul a mérés és adattovábbítás. (A megfelelő impulzusadó feltét meghatározásához kérje szakember segítségét, mivel előfordulhat, hogy egyes mérőeszközök estében nem megoldható az impulzusfeltét beszerelése.)

waterscope grafika

Megjelenítés

A WaterScope IoT adatgyűjtő rendszer mért értékeinek megjelenítése megtörténhet számítógépen és mobil eszközön egyaránt. Amennyiben számítógépen történik a megjelenítés abban az esetben egy egyszerű, weben elérhető, böngésző alapú megjelenítő rendszerrel találkozik a felhasználó, aki a felhasználónév és jelszó megadását követően a saját mérőinek adatait tudja megtekinteni, elemezni, exportálni. Több felhasználó több különböző létesítmény mérési adataihoz rendelkezhet hozzáféréssel, abban az esetben a képernyő felső részén választhatja ki az aktuálisan megtekinteni kívánt létesítmény adatait megjelenítő dashboardot, műszerfalat.

Okos eszköz használata esetén egy ingyenesen letölthető applikáción keresztül érhetők el az adatok, ugyanúgy felhasználói azonosítást követően. Ebben az esetben az applikációban választhatók ki a különböző létesítmények.

Az úgynevezett műszerfalak, minden esetben több különböző megjelenítési módon mutatják a mért adatokat, így az adatok diagrammokon idősorosan láthatók, az aktuális, illetve összesített adatok számértékkel kerülnek kijelzésre, de táblázatos és egyszerűsített színes ábrák, grafikonok is segítik a gyors áttekintést, attól függően, hogy a felhasználó számára mi fontos és hasznos. Az adatok táblázatos formába egyszerűen exportálhatók.

A rendszer képes kezelni az előre beállított riasztásokat – amennyiben bizonyos mért értékek meghaladják a beállított riasztási határt, a rendszer riasztást küld a beállított eszközre, számítógépre email, tabletre és okos telefonra figyelmeztető üzenetet, illetve mobil telefonra SMS-t.

Továbbá, a rendszer képes követni a fogyasztási trendeket, így jelezni a szokásostól való eltérést – pl. vízmérő esetén jelez egy csőtörést, vagy indokolatlan villamos vagy gázfogyasztást egyaránt. Ugyancsak képes előre jelezni a folyamatos mérés alapján a napi/heti/havi fogyasztásokat, ezzel jelezve az előre meghatározott keret fogyását, esetleges túllépését.